DM0A2083

Schneider Electrics två dotterbolag flyttade in under samma tak i Futura I – nya kontoret har intelligent husteknik

När Schneider Electric Vamp Oy och Schneider Electric Finland planerade att flytta ihop var Futura I i Runsor ett enkelt val. Utrymmet renoverades före flytten och resultatet blev ett öppet och flexibelt kontor som är utrustat med Schneiders egen husteknik.

I oktober 2021 fick Futura I tjugo nya invånare när Schneider Electric Vamp Oy och Schneider Electric Finland flyttade ihop i ett 552 kvadratmeter stort kontor på bottenvåningen. Bolagens moderbolag Schneider Electric är en internationellt känd expert inom energieffektivitet och energistyrning.

Det ena av dotterbolagen, Schneider Electric Finland, levererar system för fastighetsstyrning, såsom automation för uppvärmning, nedkylning och ventilation. Vamp å sin sida tillverkar och levererar skyddsreläer och ljusbågsskydd främst till utlandet.

Runsor och Futura I-IV -husen erbjuder allt man kan behöva

Vamp behövde inte flytta långt, eftersom företagets tidigare utrymmen fanns i Futura II-byggnaden. Vamps vd Piia Korkeamäki skulle inte heller ha velat flytta längre.

– Vamp har 20 års samarbete bakom sig med Vaasa Parks och Futura-husen. Både servicen och informationsgången fungerar bra här och Vaasa Parks är alltid med på noterna när vi har utvecklingsidéer. Dessutom är servicen i Runsor utmärkt, här finns både restauranger och flygfältet. I Futura-byggnaderna finns också mötesutrymmen och en bastu, vilket gör det enkelt att ta emot gäster, säger Piia

Piia Korkeamäki och Petja Jantunen

Före flytten fanns Schneider Electric Finlands kontor i Vasa centrum. Petja Jantunen, som ansvarar för områdets projektaffärsverksamhet, tycker att det operativa arbetet har blivit mycket enklare efter flytten.

– Det var helt klart ett lyft att flytta från centrum till Runsor. Runsor är lättillgängligt, och ännu bättre blir det då vårt kontor ligger på första våningen. Vi har inte längre några problem med parkeringen och Runsor passar oss alltså som hand i handske, säger Petja.

Ett kontor med många speciallösningar

Tidigare fungerade Schneiders kontor som ett produktionsutrymme, så det behövdes alltså en grundlig renovering. Mellanväggar sattes upp, ytor målades och det rum som används för hantering av kretskort fick specialjordning. En ledstjärna för renoveringen var att göra utrymmet flexibelt för kommande behov, och samtidigt ville man ha ett öppet och luftigt kontor – tack och lov var rumshöjden hög redan från början. Kontoret utnyttjar också Schneiders egen intelligenta husteknik som bland annat förbättrar energieffektiviteten. Av Schneider teknologi finns bland annat följande installerat:

  • fastighetsstyrningssystem
  • automation för styrning av belysningen
  • system för passerkontroll

– Eftersom vi har en hel del besök av kunder är det viktigt för oss att använda oss av våra egna system i vårt kontor, säger Petja. I ett gammalt mötesrum finns dessutom ett showroom, där kunderna kan bekanta sig med Schneiders lösningar.

Schneider Electrics showroom i Futura I-huset

Också utanför kontoret har byggnaden anpassats för Scheiders behov. Företaget är ett av de mest hållbara i världen, och satsar på att sänka sina utsläpp.

– Vi har två servicebilar som går på el, och Vaasa Parks såg till att vi fick laddningsstationer på parkeringen vid Futura I. Laddningsstationerna är förstås också utrustade med Schneiders egen teknik, säger Petja.

Piia och Petja är båda mycket nöjda med samarbetet med Vaasa Parks.

– Vi vill tacka alla som var med i renoveringen och framförallt Vaasa Parks fastighetschef Petteri Väkelä. Vi hade många specialönskemål, men de togs väl emot.

Vaasa Parks välkomnar de båda företagen till sina nya utrymmen och önskar en smidig gemensam vardag i fortsättningen.

Schneider Electrics personal i det nya luftiga pausutrymmet

Relaterade artiklar