Mika Mäntylä Ampnerilta Powergate II aurinkopaneelien edessä

Ampner valjastaa auringon hyötykäyttöön Powergatessa

Vaasa Airport Park -yrityspuistoon nyt valmistuvan Powergate-toimistorakennuskokonaisuuden d- ja e-talojen katoille ja eteläpäätyihin asennetaan noin 250 aurinkopaneelia, joiden yhteenlaskettu huipputeho on 70 kilowattia. Aurinkosähköjärjestelmän suunnittelusta ja asennuksesta vastaa vaasalainen Ampner Oy.

Voimalaitoksia sähköverkkoon liittävä ja teollisuudelle testausjärjestelmäpalveluja tarjoava Ampner on saanut päätökseen Puotikujalla sijaitsevan Powergate-kiinteistön d-talon aurinkopaneeleiden asentamisen. Syksyllä valmistuvan e-talon aurinkopaneeliasennukset alkavat elokuussa, kun kiinteistön muut rakennustyöt sen mahdollistavat. Aurinkosähköjärjestelmän asennuksia valvoo kuvassa oleva Service Manager Mika Mäntylä Ampnerilta.

Vaikka Nordisk Renting Oy osti kesäkuussa KOy Puotikuja 2 Vaasan koko osakekannan Oy Vaasa Parks Ab:ltä, Vaasa Parks huolehtii sekä nyt työn alla olevien vaiheiden että kesällä aloitettavan kolmannen vaiheen rakennuttamisesta. Myös kolmanteen vaiheeseen suunnitellaan vastaavia seinä- ja kattopaneeliasennuksia.

Aurinkosähköä toimistorakennuksen tarpeisiin

Aurinkosähköjärjestelmien suunnittelu ja toteuttaminen on vuodesta 2012 lähtien toimineelle Ampnerille melko uusi palvelumuoto. Muun muassa suunnittelua, konsultointia ja projektointia tekevä yritys on aiemmin tullut tunnetuksi etenkin hajautetun energiantuotannon liittämisestä sähköverkkoon.

– Aurinkoenergian kanssa olemme tehneet töitä reilun vuoden verran, kertoo yhtiön perustajiin kuuluva Pasi Törmänen.

Powergate-kiinteistöön asennettava aurinkosähköjärjestelmä on pääosin kotimaista tuotantoa. Sen suunnittelussa ja asennuksessa on otettu huomioon myös arkkitehtoniset näkökulmat, sillä etenkin seinäasennukset ovat selkeästi osa rakennuksen kokonaisilmettä.

Energiantuottoa seurataan

Aurinkopaneelien tuottama energian määrä ja sen kulutus ovat koko ajan nähtävissä rakennuksen aulaan sijoitettavalta näytöltä. Rakennuksen käyttäjien lisäksi myös Ampnerin väki pystyy seuraamaan tuotantolukuja mahdollisia huoltotoimenpiteitä varten.

– Tämä projekti on ensimmäisiä suuria seinäasennuksia Vaasan seudulla, joten on mielenkiintoista seurata aurinkopaneeleiden sähköntuottoa. Eteläseinille asennettujen paneeleiden energiantuottoluvut kiinnostavat etenkin kevättalvella, kun valkoinen hanki vielä heijastaa auringonsäteitä, Törmänen miettii.

Käytännössä aurinkopaneeleiden tuottama sähkö käytetään toimistorakennuksen tarpeisiin. Jos sitä sattuisi jäämään yli, ylijäämä myydään yleiseen sähköverkkoon.

Ampner Oy työllistää tällä hetkellä reilut 30 henkilöä. Globaalisti toimivan yhtiön pääpaikka on Vaasassa, mutta kesäkuun alussa se avasi toimipisteen myös Helsingissä.

Teksti ja kuva: Johanna Haveri, Vaasa Insider

Linkki:

https://www.vaasainsider.fi/fi/talous/ampner-valjastaa-auringon-hyotykayttoon-powergatessa/

Lisää samasta aiheesta