DM0A0091

Pandemin förändrade Etteplans kontorsbehov – fick nya utrymmen i Futura IV

Att distansarbete har blivit så vanligt har ändrat behovet av utrymmen för många företag. Det gäller också för Etteplan som flyttade in i Futura IV-huset i november.

Etteplan är ett internationellt företag som är specialiserat på mjukvara och inbyggda lösningar, planering av enheter och anläggningar samt teknisk dokumentation. Att Etteplans enhet i Vasa beslöt sig för att flytta till nya utrymmen beror enligt regionchef Juha Mäkelä på att distansarbetet har blivit det nya normala i arbetslivet.

– I och med coronan har vi ändrat vårt sätt att arbeta, och det i sin tur har ändrat vårt behov av utrymmen. Distansarbetet är här för att stanna, vilket innebar att vårt tidigare kontor på 404 kvadratmeter i Roparnäs blev för stort. Vårt nya kontor är 266 kvadrat och passar våra behov bättre. Trots att det till ytan är mindre är kontoret mer effektivt planerat, säger Mäkelä.

Etteplanin öppna kontorslandskap

På Etteplan var det möjligt att distansarbeta redan före pandemin, men de flesta anställda ville ändå komma till kontoret.

– Den nya standarden är att man jobbar hemma, och det är bara en liten del av våra anställda som kommer till kontoret.

Från arbetsplats till mötesplats

Det kontor som Etteplan numera hyr fungerade tidigare som ett skolningsturymme och skräddarsyddes för Etteplans behov före flytten. Kontoret avviker rätt mycket från företagets tidigare kontor i Roparnäs, där folk jobbade i små grupper i flera mindre rum. I Futura IV-huset har Etteplan ett öppet kontorslandskap och enbart ledningen har egna arbetsrum.

– Vi har inte längre personliga arbetspunkter, utan alla får slå sig ner där de vill. Vi har också minskat mängden platser, eftersom det är osannolikt att alla skulle komma till kontoret på samma dag. På sommaren ska vi ändå testa ett bokningssystem för arbetspunkterna, för att försäkra oss om att de räcker till, berättar Mäkelä.

Jari Niemelä vid sin arbetspunkt för dagen

Det som Etteplan satsat på är de gemensamma utrymmena.

– Trots att vi nu har färre kvadrat ville vi inte tumma på de sociala utrymmena. Nuförtiden är kontoret framförallt en mötesplats där folk träffas för social samvaro, säger Mäkelä.

– Förstås är det också viktigt med mötesrum. Vaasa Parks monterade en glasskiva mellan mötesrummet och de sociala utrymmena, vilket gör helhetsintrycket ljust och luftigt. Dessutom kan man njuta av skogslandskapet från alla rum.

Trots att de flesta anställda på Etteplan fortfarande jobbar på distans har företaget förberett sig på det kan ändras i framtiden.

Etteplans sociala utrymmen och i bakgrunden mötesrummet

– Det här utrymmet är väldigt flexibelt och kan ändras vid behov. Om alla skulle besluta sig för att komma kontoret samtidigt kan vi bygga nya arbetspunkter i det sociala utrymmet.

God service och smidigt samarbete

När Etteplan funderade på var det skulle löna sig att inrätta det nya kontoret var Runsor och de moderna Futura-husen högst upp på önskelistan.

– Eftersom vi har mycket kundbesök är det viktigt med bra trafikförbindelser och parkeringsplatser. Det är också ett stort plus att man kan hyra mötesrum och bastuutrymmen. Och så finns ju också Vasas bästa restaurang här i huset, NamNam.

Mäkelä berättar att samarbetet med Vaasa Parks har förlöpt mycket bra.

– Vaasa Parks beaktade alla våra önskemål och allt gick smidigt framåt. Vår kontaktperson, servicekoordinator Jenna Hoffrén, har alltid hjälpt oss med stort och smått. Vi kan inte vara annat än nöjda.

Vaasa Parks hälsar Etteplan hjärtligt välkomna till Runsor och det nyaste Futura-huset.

Etteplans regionchef Juha Mäkelä

Relaterade artiklar