Vebic_savupiippu_1_104

Vaasan yliopiston VEBIC-laboratorion asennukset etenevät – 50-metrinen savupiippu nostettiin paikalleen

Vaasan yliopisto

Viestintä

10.8.2016

Vaasan yliopiston VEBIC-laboratorion asennustyöt etenivät keskiviikkona Palosaarella, kun paikalle pystytettiin 50 metriä korkea ja 24 tonnia painava savupiippu. Piippu tulee VEBICin polttomoottorilaboratorion käyttöön ja sen on valmistanut ilmajokelainen perheyritys Seipin.

Puuskaisesta tuleesta huolimatta savupiippu saatiin hyvin paikalleen.

Vaasan yliopiston rehtorin Jari Kuusiston mukaan VEBIC on konkreettinen askel Vaasan yliopiston uuden strategian toteutumisessa. Vuosien 2017-2020 strategiassa Vaasan yliopiston ydinviesti on tuoda energiaa liiketoimintaan.

– Vaasan yliopisto kehittää voimakkaasti uuden strategiansa mukaisia painoaloja, joista yksi on energia ja kestävä kehitys. VEBIC-laboratorion lisäksi yliopistolla on useita energia-alaan liittyviä uusia tutkimushankkeita. Yliopisto tulee myös palkkaamaan uusia tutkijoita energia-alalle, sanoo rehtori Kuusisto.

Asennuksia tehdään pitkin syksyä

VEBIC-laboratoriohankkeesta vastaavan projektipäällikön Janne Suomelan mukaan laboratorion asennus- ja koneistustyöt pääsivät alkamaan elokuussa ja ovat hyvällä mallilla.

– Liki kaikki urakoitsijat on valittu ja vauhti asennuksissa alkaa tästä kiihtyä. Wärtsilästä on tulossa kaksi keskinopeaa moottoria tutkimuskäyttöön. Polttoainelaboratorion odotamme käynnistyvän vuoden loppuun mennessä ja pääosa polttomoottorilaboratorion asennuksista saadaan valmiiksi alkuvuoteen mennessä, Suomela kertoo.

Vaasan yliopiston VEBIC-laboratorio sijaitsee Vaasa Parksin EnergyLab-rakennuksessa Palosaarella. VEBIC-laboratoriakokonaisuus on osa laajaa VEBIC (Vaasa Energy Business Innovation Centre)- tutkimusalustaa, jossa yhdistetään yliopiston monialaista osaamista tehokkaan energiatuotannon ja -liiketoiminnan sekä kestävän kehityksen haasteisiin vastaamiseksi.

VEBICin laboratoriossa tutkitaan muun muassa moottorien polttoainejoustavuuden parantamista, uusiutuvia polttoaineita ja päästöjen merkittävää vähentämistä lähelle nollatasoa.

Lisätiedot:

Rehtori Jari Kuusisto, Vaasan yliopisto, p. 029 449 8291

Projektipäällikkö Janne Suomela, Vaasan yliopisto p. 029 449 8142

Kuvat Vaasan yliopisto

Lisää samasta aiheesta