1_293

Palosaaren SmartGrid Vaasa-kohde toteutusvalmistelussa

SmartGrid Vaasa-toimistotalon valmistelu Palosaarelle EnergyLab Vaasan/VEBIC-rakennuksen viereen on edennyt toteutusvalmiuteen. Kohde on seuraava vaihe Vaasa Science Park/Innotalo-kortteliin, mihin vielä myöhemmin kaavan mukaan täydentyy 12-kerroksinen päärakennus laajempine palveluineen.

Kohteen jatkosuunnittelu toteutettiin talvikaudella 2018-2019. Tavoitteina oli mm. uusiutuvan energian laajempi hyödyntäminen. Kantavia teräsrakenteita ja laajasti muitakin suunnitelmia selkeytettiin kohteen koko elinkaari huomioiden. Perustavoitteet kaupunkikuvallisesti korkeatasoisena keskustan merenrantakohteena ovat pidetty kuitenkin ennallaan.

Kohteen perustoteutusratkaisu monen käyttäjän toimistotyyppisenä talona mahdollistaa 10-15 yrityksen sijoittumisen SmartGrid-taloon. Käyttäjiksi tavoitellaan ensisijaisesti älykkäiden ja joustavien sähköverkkojen tai laajemminkin SmartCity-toimialueella toimivaa yrityksiä. Kohteeseen toivotaan myös muiden toimialojen yrityksiä, jotka suoraan tai välillisesti palvelevat mm. Vaasan seudulla toimivia energiateknologiayrityksiä. Rakennus mahdollistaa myös ns. coworking–tiloja, josta voi vuokrata joko yksittäisen työpisteen tai koko lasiseinäisen toimistotilan tarpeiden mukaisesti muutamasta tunnista alkaen muutamaan viikkoon.

Kohteen urakkakilpailutus on toteutettu kevään 2019 aikana ja urakoitsijat valittaneen viimeistään elokuussa. Käyttäjäneuvottelut jatkuvat esisopimusvaiheessa. Kohteesta voidaan tarjota vielä uusille käyttäjille paria isompaa huoneistoa sekä pienempiä toimistoja. Kohteen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa syksyllä 2019, jolloin kohteen tilat ovat yritysten käytettävissä syksyllä 2020.

Kuva 1: Julkisivupiirustukset Vaasan Sähkön ja meren suuntaan

Rakennus on 3-kerroksinen. 1 –kerrokseen sijoittuu väestösuoja-, tekniset- ja pukuhuonetilat suihkuineen. Ullakkokerrokseen sijoitetaan IV-konehuone sekä yhteiskäyttöön suunniteltu kokoustila upealla merinäköalaterassilla.

Myös jokaisessa kerroksessa on mahdollistettu käyttäjien pääsy merinäköalalla avautuville parvekkeille vähintään taukotilojen kautta. Rakennuksen merenpuolisen tukimuurin lasikaiteeseen on suunniteltu kalvotekniikkaan perustuvaa aurinkoenergiajärjestelmää, minkä energia hyödynnetään osana rakennuksen omaa energian käyttöä. Tilojen jäähdytyksen toteutuksessa perusenergiana on pääosin geoenergia.

Kuva 2: Julkisivupiirustukset VEBIC/EnergyLabin ja Wolffintien suuntaan

Lisätietoja mm. vielä vapaista olevista tiloista antavat:

Ulla Mäki-Lohiluoma
toimitusjohtaja
0405733004
ulla.maki-lohiluoma@vaasaparks.fi

Lisää samasta aiheesta